Темелите
на
иднината
 • Активности за рано учење и развој
  2020-03-21

  Почитувани родители,
  Ве известуваме дека од 23.3.2020 год. (понеделник) ЈДГОА "Срничка" започнува со споделување на дневни теми и активности за деца.Ќе се споделуваат едукативни содржини согласно нивната возраст.Активностите ќе бидат секојдневно подготвувани од нивните учителки се со цел да Ви помогнеме Вам и на Вашите деца дома никогаш да не ви е здодевно.Ќе можете да работите заедно со детето и да ја развивате креативноста кај нив и притоа да се забавувате.Ќе добивате информација за што е наменета активноста и како таа влијае врз детето.

  Активностите секојдневно ќе ги споделуваат воспитувачите на фејсбук страната на градинката:

  https://www.facebook.com/Градинка-Срничка-107519000832597/?epa=SEARCH_BOX

   

  Со почит,
  ЈДГОА "Срничка"

  Дознајте повеќе!
 • Почитувани родители,
  2020-03-15

  Ве известуваме дека потврдите за престој на Вашите деца ќе можете да ги подигнете на 16.03.2020 год.(понеделник) од 09:00 до 11:00 часот; 17.03.2020 год.(вторник) од 09:00 до 11:00 часот; 18.03.2020 год. (среда) од 09:00 до 11:00 часот.Сите кои испратиле електронскo барање за потврда нема потреба да доаѓаат лично и Ве молиме за трпение, истите ќе бидат изготвени и пратени на Вашите e-mail адреси.

                                                                                                                                                                                   Со почит, ЈДГОА "Срничка"

  Дознајте повеќе!
 • ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ?
  2020-03-12

  Почитувани родители, ЈДГОА "Срничка" потврдите за престој на вашите деца ќе ги издава утре (петок)13.03.2020 г. од 10:00 - 12:00 часот во објект "Чекорче"(управа). Потврди ќе добиваат родители кои користат оправдано отсуство од работа поради мерките за заштита од COVID -19 (корона вирус) а чие дете редовно посетува градинка.

  На 13.03.2020 г (петок) ќе објавиме и кои други денови ќе можат да дојдат родителите за да си подигнат потврда.Утрешниот ден нема да биде единствен ден за издавање потврди!

                                                                                                                                                                                           Со почит, ЈДГОА "Срничка"

  Дознајте повеќе!
 • Енергијата треба да се штеди, таа многу вреди!
  2020-02-20

  Во секојдневниот живот за се ни е потребна енергијата.Затоа уште од најрана  возраст кај децата треба да развиваме навики со кои можат да штедат електрична енергија. Децата од објект Црвенкапа беа во посета на продавница за осветлување и научија дека сијалиците треба да се користат само доколку немаме доволно сончева светлина.Необновливите извори на енергија ги земаме од природата, но тие се во неограничени количини и треба да ги штедиме.Во рамките на еко-програмата градинката продолжува да реализира содржини кои имаат за цел:

  -Согледување на влијанието на човекот кон природата

  -Воочување на позитивните и негативните промени кои настануваат како резултат на човековото делување.

  -Поттикнување на грижлив и економичен однос кон материјалните вредности (рационално користење на струјата, водата,светлината)

     

  Дознајте повеќе!
 • Се движам безбедно во мојот град
  2020-02-13

  Во рамките на проектот “Мали градители- Скопје денес и во иднина”, децата од објект “Лале” учествуваа во сообраќајна работилница заедно со нивните нови пријатели од градинка “Фидани”.   Оваа работилница им овозможи на децата да учат и да се запознаваат со кодексот на однесување во сообраќајот и неговата практична примена при секојдневно движење низ градот. Патувајќи до градинката, деца  ја посетија  најблиската крстосница и ги набљудуваа движењата на автомобилите, сообраќајните знаци, пешачките патеки, итн. Потоа, во салата на градинката „Срничка“  работea  во интерактивни групи со мешан состав на деца, со различно јазично потекло. Дека пријателството нема граници покажаа малите дечиња кои активно учествуваа во кооперативните групи  и ги исполнија своите едукативни задачи поврзани со темите: Сообраќајот во мојот град; Сообраќајни средства, Правила во сообраќајот,Видови на сообраќајни средства . Децата научија како да се движат безбедно во сообраќајот , што беше и главната цел на денешната работилница.

        

  Дознајте повеќе!
 • ЦВЕТНАТА УЛИЦА
  2020-02-11

  Приказната за девојчето Флора, дојдено како принцеза од еден егзотичен прекуокеански остров ги воодушеви дечињата од градинка "Црвенкапа" и "Лале" со своите еколошки акции. Принцезата Флора е вознемирена од степенот на загаденоста на густо населените краишта од нашата планета. Со помош на своите другарчиња Том, Лила и Бени, успева да го спречи сечењето на шумите, промовира возење велосипеди наместо автомобили, ги запознава децата со рециклирањето... Карактеристично за претставата е тоа што изобилува со сонгови, видео-проекции и одлична актерска игра.

    

  Дознајте повеќе!
Top